Автор: Ивета Балевска На 21 май  се отбелязва традицията на китайския

...
Автор: Ивета Балевска На 21 май  се отбелязва традицията на китайския
Коментари Харесай

Поредица от събития, свързани с Международния ден на чая под надслов: “Чай за хармония”

Автор: Ивета Балевска

 

На 21 май  се отбелязва традицията на китайския чай, на неговото произвеждане и способи на подготвяне.

 

За да покаже същността и очарованието на китайската чаена просвета на другари вкъщи и в чужбина и с цел да насърчи надграждането на промишлеността на Чайния туризъм на юг от река Яндзъ, в този  ден и във връзка китайската чаена традиция, Китайският културен център в София провежда делегация, която посети Международното ревю на артикули и услуги -   Китай-ЦИЕ, което се организира в град Нинбо.

 

В празничния интернационален Ден на чая, делегацията и нейни сътрудници от Музея на чая в Ханджоу участваха в специфична самодейност, отдадена на чая.

 

От българска страна в делегацията са включени Нейко Генчев, зам.-кмет на Велико Търново, проф. Захари Захариев, ръководител на българската национална асоциация “Един пояс, веднъж ”,  Аксиния Колева, шеф от българска страна на Институт Конфуций -  София, проф. Мадлен Данова, декан на факуктет „ Класически и нови филологии ” към Софийския университет „ Св.Климент Охридски ”, както и  представители на български и балкански туристически компании, на хранително-вкусовия  бизнес и производители на виновност.

 

Българските представители влязоха в  Чаената градина Лондзин и се разходиха по зелените тераси,  почувстваха аромата на чай. Те бяха придружавани от заместник-куратор Лин Чън, който описа за произхода, историята и развиването на китайския чай, както и за засаждането, брането и индустриалните процеси, свързани с чая.

 

От всичко забелязано и опитано, българските посетители – представители на икономическия и туристически бизнес - получиха  нови и забавни познания за китайската чаена промишленост. Те откриха неповторимия сексапил на китайската чаена просвета на място. 

 

Междувременно, в София започва поредност от събития, свързани с Международния ден на чая под надпис: “Чай за естетика ”.

 

Инициативата е на  Министерството на културата и туризма на Китай иразнообразните и вкусни събития ще се организират в постройката на Китайския културен център в столицата.

 

Снимки: Чън Чаопънг, Лон Хао, Дзян Кайфън от Университет Уанли (гр.Нинбо) 

 

Още за известната напитка, обред и за какво в Китай пият букетите на чай, четете тук

https://dromomania.bg/2023/05/21/%d0%b2-%d0%ba%d0%b8%d1%82%d0%b0%d0%b9-%d0%bf%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d1%83%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%87%d0%b0%d0%b9/

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР